25 songwriters speak up: Corona won't kill the music
Forestil dig, at du ikke kunne se en film, høre og spille musik, læse en bog eller benytte dig af alle de mange andre kulturtilbud, vi normalt benytter os af. Bare en uges tid. Det er svært at forestille sig, men i denne karantænetid, virker det som en helt umulig virkelighed at leve i.
Som nation og folk bruger vi kunsten og kulturen hele tiden. Den nærer vores fællesskab. Den skaber liv i vores lokalmiljø. Geografiske og virtuelle udkanter bliver pludselig til boblende samlingspunkter. Den sidste uges tid forbrugte vi danskere så meget kunst og kultur over nettet, at EU-Kommissionen har bedt store streamingstjenester om at sætte kvaliteten på deres film - og dermed båndbredden - ned, så internettet ikke bliver overbelastet. Noget Netflix, YouTube og andre har indvilget i.
Vi kommer fra musikkens verden. For os er musik et sprog, som mere præcist end noget kan fremkalde særegne stemninger og følelser. Musikken er den mest direkte, instinktive og universelle kommunikation. Se bare på italienerne, som må gå så grueligt meget igennem i disse dage. Aften efter aften synger de sammen fra balkonerne. Musik er et af de mest solide identitetsskabende kulturformer i alle kulturer. Det er med til at bestemme vores identitet. Dem, vi er.
Lige nu står vi sammen med resten af verden i og med en alvorstung sundhedskrise. Rigtig mange mennesker har på et splitsekund fået ændret deres hverdag. Og desværre er der også nogle, som ikke er her mere pga. coronavirussen. I øjeblikket vender den verden, vi kender, vrangen ud.
Brug kunsten
Kunst og kultur åbner vores øjne for nye verdener - vi ser den verden, vi allerede kender fra nye vinkler. Kunsten resonerer i os, og får os til at udfolde os og forstå den verden, vi er i. Og det er sigende, at musik næsten uden undtagelse altid assisterer livets overgange, som dåb, konfirmation, bryllup, begravelse eller fest. På samme måde skal det nu assistere os i krisen og sætte toner til det, som ordene ikke kan beskrive.
Vores opfordring: brug kunsten og kulturen i disse svære tider. Lad det være vores alle sammens lise. Et holdepunkt, hvor vi kan få fred i bare et øjeblik fra omverdenen. Hvor vi kan genopleve de gode stunder, eller måske få håbet til at leve.
Det er vigtigere end nogensinde før, at vi kan forestille os en verden efter krisen, en verden og et samfund med forandrede livsvilkår, forandret adfærd - med sammenhold og ensomhed, med savn, sorg og kærlighed. En virkelighed som utvivlsomt både vil føles mere usikker, men også vigtigere end nogensinde før.
Hverken coronavirus eller andre sygdomme kan få musikken ned med nakken. Mens kuren og vaccinen mod coronavirus bliver redningen af mange menneskeliv, vil kunsten og kulturen blive ved med at puste livet og ånden tilbage i samfundet. Også når karantæneperioden er overstået. Når vi igen kan samles til koncerter og arrangementer. Når vi igen kan kramme, kysse, skubbe, ae og alt det andet fysiske, vi mangler. Så lover vi, at rytmen og musikken igen vil være et af de vigtige samlingspunkter, vi har.
Anders Trentemøller, Anika Aakjær, Anna Lidell, Frans Bak, Halfdan E., John Guldberg, Kajsa Vala, Kasper Winding, Karen Mukupa, Kristian Riis, Kira Skov, Knud Møller, Lars Greve, Lars Lilholt, Lise Cabble, Marilyn Mazur, Martin Brygmann, Michael Falch, Mikael Simpson, Niels Hausgaard, Nikolaj Busk, Peter Sommer, Sebastian, Søs Fenger, Troels Abrahamsen.
Alle er sangskrivere, komponister og fra den danske musikbranche.
https://www.berlingske.dk/kommentarer/25-sangskrivere-i-opraab-coronavirus-slukker-ikke-for-musikken?referrer=RSS&fbclid=IwAR3fsfx4uHYDxIsrPu-0xy5kzpAkw2fiW4w36QiHLWQy12y_qlEHSSWG7-4